Andulka vlnkovaná

Andulka vlnkovaná je střední papoušek, který pochází z Austrálie. Říká se jí také jen andulka, andula, nebo starším názvem papoušek vlnkovaný.

Původní andulka má zelenožlutou barvu s vlnkováním a modrými a černými skvrnami pod očima, s kropenatými křídly a modrým ocasem. V zajetí mají andulky barvy jako například žlutá, bílá, světle modrá, azurová, tyrkysová, světle fialová, šedozelená nebo šedá.


Andulka je rozšířena po celé Austrálii, která je pro ni přirozeným domovem. Obývá především travnaté plochy poblíž eukalyptových lesů a drobných keřů. Nemá problém ani s polosuchými, či vyprahnutými pouštěmi. Je schopna i týden nepít. Lokality se zdrojem vody však vyhledává radši. Nemá-li dostatek vody, využívá ranní rosy. Také se dobře přizpůsobuje změnám teplot.

Samec se od samice liší barvou ozobí. U původní zelené formy je ozobí u samce modré, u samice bělavé. V době hnízdění má hnědou barvu. U obou pohlaví se vybarvuje postupně během života.

Život ve volné přírodě

Ve volné přírodě se shlukují do velkých hejn, kdy po východu slunce vyhledávají potravu, jako jsou zralá semena a rostliny. Před západem slunce se shromažďují hlasitým svoláváním a společně se ukládají ke spánku.

Život v zajetí

V zajetí je doporučováno chovat andulky ve dvou, protože jsou to společenští ptáci. Pokud se ale chovají samostatně, je větší šance, že je chovatel naučí mluvit. Jsou schopny velmi autenticky napodobit slova i tón hlasu chovatele. K hnízdění je nutné zajistit dřevěnou hnízdící budku, která se umisťuje vně klece. Andulka se v zajetí dožívá nejméně 10 let.

Rozmnožování

Rozmnožování andulek může probíhat celoročně. Nejčastěji však v období dešťů, kdy je zajištěn nejvyšší přísun potravy. Jako hnízdo použijí dutiny ve stromech, které si vystelou měkkým materiálem. Samice snáší 4-8 perleťově bílých vajíček, na kterých sedí 18-21 dní. Samec mezitím hledá potravu. Mláďata se líhnou asi 20 minut. Jsou slepá a holá a váží asi 2 gramy. V 10 dnech začínají vidět a roste jim peří. Ve 30 dnech se pokouší o svůj první let. Potravu si dokážou najít za další 2 týdny. Dospívají ve 3 až 6 měsíci.

Přirození nepřátelé andulek jsou draví ptáci, jako jsou krahujci, sokoli a jestřábi.